-
Q?
Wat moet ik doen als mijn aardlekschakelaar uitgevallen is?
-
A.
Als de aardlekschakelaar uitgeschakeld is ga je als volgt te werk:
•Schakel de groepen achter de betreffende aardlekschakelaar uit.
•Schakel de aardlekschakelaar weer in.
•Schakel de groepen één voor één weer in.
•Zodra de aardlekschakelaar weer uitschakelt, laat je desbetreffende groep uit, de overige groepen kunnen ingeschakeld blijven.
-
Q?
Wat is de werking van een aardlekschakelaar?
-
A.
Een aardlekschakelaar is een extra beveiliging van de installatie. Er kunnen fouten optreden waarbij de installatieautomaat (nog) niet uitschakelt. Vaak heeft dit te maken met oude apparaten in een vochtige omgeving, zoals een koelkast of vrieskist. Er kan gevaar ontstaan als de aarding van zo'n apparaat niet in orde is. Het apparaat kan dan onder stroom komen te staan zonder dat dit leidt tot uitschakeling van de installatieautomaat. In dat geval biedt de aardlekschakelaar extra veiligheid.
Al bij een kleine lekstroom schakelt de aardlekschakelaar uit. Zo staat er geen spanning meer op het apparaat en kan je het zonder gevaar aanraken.
-
Q?
Moet ik mijn aardlekschakelaar af en toe testen?
-
A.
Veel mensen weten dit niet, maar een aardlekschakelaar moet regelmatig getest worden. Op de aardlekschakelaar zit een testknop. Zodra deze wordt ingedrukt moet de aardlekschakelaar automatisch uitschakelen. Reageert de aardlekschakelaar niet op de testknop, neem dan contact op met uw elektricien.
-
Q?
Wat moet ik doen als ik in mijn hele huis/bedrijf geen stroom meer heb?
-
A.
Controleer in de meterkast of de hoofdzekering nog omhoog staan in het geval van installatieautomaten, is dit niet het geval zet deze dan omhoog en u zou weer stroom moeten hebben.
In het geval dat u de hoofdzekering niet kan zien controleer dan of uw buren ook geen stroom meer hebben, is dit het geval kunt u contact op nemen met uw netbeheerder bijv. Liander of Stedin en u kan eventueel het nieuws of social media in de gaten houden.
-
Q?
Waar moet een elektrotechnische installatie aan voldoen?
-
A.
Elke elektrotechnische installatie moet aan de norm NEN1010 voldoen.
In sommige gevallen zijn er nog aanvullende normen van toepassing. -
Q?
Heeft een elektrotechnische installatie onderhoud nodig?
-
A.
Door op tijd onderhoud te plegen aan technische installaties kunnen niet alleen hoge (of onverwachte kosten) worden vermeden, ook zal het de levensduur van uw systeem verlengen. Een optimale werking van uw elekrische systemen is zeer belangrijk voor uw wooncomfort of de continuiteit van uw bedrijf.